|
MARİANA ÇUKURU |
Dünyanın ilk insandan beri enlerini keşfetmek öğrenmek istemişizdir.En büyük dağı,en büyük şelalesi,en büyük kıtası gibi bir soru en soruları vardır.Bugün en derin noktası sorusunun cevabını beraber öğrenip hatırlayacağız.
Dünyanında bir limitleri olabileceği gibi bilinen en derin yeri olan Mariana Çukuru diğer adı ile Challanger Çukurudur.Bu en derin nokta Büyük Okyanusta Guam adasının güney batısında Japonya ve Endonezyaya eşit uzaklıklarda bulunur.Yani ikisinin sınırı gibi bir şeydir.Yapılan en son araştırma ve ölçümlere göre derinliğinin yaklaşık 10.995 metre ve genişliğinin 69 kilometre ve uzunluğunun 2.542 metre olduğu saptanmıştır.
|
Everest Daığı ile karşılaştırması |
Okyanusal plakalar olarak adlandırılan ve Pasifik plakası ve Mariana plakası ile çarpışması sonucu Mariana çukuru oluşmuş ve bu iki plakanın sınır noktasına yakındır.
Derinliği anlatmak için bir kilogram kütlesi olan bir metal parçasının dibe ulaşması 1 saat sürebiliyor.Yani derinlik attığınız bir eşyanın en hızlı bir saat gibi bir sürede inmesiyle oluşuyor.İşin kötü tarafı ise en derin noktasında basıncın yeryüzündekinden 1000 kat daha fazladır.Kısacası şuanda en ileri dayanaklı araçların bazıları dayanamaz ve parçalanır.Yani bu şu anlama geliyor şuanda size baskı yapan yerçekimi gücünün o derinlikte bin katı olması buda sizi yere yapışık bir tost yapar yani korunmasız oraya gitmek bir intihar olur.
Ama bizim için ne kadar ölümcül olsada o sogukta ve basınçta yaşayan canlı türleri bulunmuştur.Bunlara örnek olarak mikroorganizmalar,bazı yengeç türleri ve balıklar o derinlikte yaşamaktadır.Bu bölge belkide yaşamın ve bizim atalarımızın olduklarına inandıkları bakteri barındırır ve burda prehistorik çağdan beri aynı türde canlılar hiç değişiklik göstermeden yaşamaktadır.Buda o diplerde tarih öncesi yaratıkların olabileceği anlamına gelir.Ne kadar korkunç bir yer.
Bu bölgeye ilk olarak 23 ocak 1963 yılında İsviçreli bilim adamı Jasques piccard ile Amerikan donanmasında teğmen Donald Walsh Trieste batiskapı adında bir su altı aracı içinde dalmayı başaran ilk insanlar olarak tarihe geçtiler.Dalış sırasında ilk olarak hesaplanan 11.594 metre derinliğin daha sonra yanlış olduğu anlaşılıp 10.995 metre olarak düzeltilerek kabul edilmiştir.Dalışın 3 saat sürdüğü çukurda toplam 20 dakika süren bir araştırma yapan dalgıçlar yüzeye çıkmıştır yolculuk iniş ve yüzeye çıkış olmak üzere 5 saat sürmüştür.2012 yılında amerikalı yönetmen aktör James Cameron kendi yaptırdığı Dikey Torpil adındaki denizaltı aracı ile bölgeye 156 dakikada inmeyi başarmış ve 3 saat kadar bölgede inceleme yapmış ve rekor bir süre olan 70 dakika gibi bir sürede yüzeye çıkmıştır.Bu araç orada metre kare başına düşen 7250 kilogram ağırlığa dayanabilmiştir.Araç yani yaklaşık bir dakikada 157 metre yukarı çıkarak 10995 metre gibi bir derinlikten çıkmıştır.
İlginç bir bilgi olarak Mariana çukuruna düşüp ölen bir insan vardır.Oda Cemil çakır isimli bir Türk vatandaşıdır.
Sitemizde ki bilgilere yorum yaparak bizler ile münazara yapabilirsiniz. İsterseniz Soru - Cevap bölümünden sorularınızı bize iletebilir, en geç 1 gün içerisinde cevap verilir. Yeni ve etkileyici bilgiler için sitemizi yer imlerine ekleyebilirsiniz.