Din kelime olarak doğaüstü,kutsal ve ahlaki ögeleri içinde barındıran ve ayin,uygulama ve kurumlara sahip inançlar ve ibadetler bütünü olarak tanımlanır.Din toplumların bir kutsal varlığa inanıp ona dinin gerekliliği ile alakalı yaptıkları bütün fiili ve örfi kuralları da kapsar.
Biz insanlar yaratılış fıtratımız gereği hep bizi yaratan ve gözetleyen bize bu hayatı veren ve bizi bu dünyaya gönderen kutsal varlıklara inanmak zorunda kalmışızdır.Çünkü içinde hayatımızı sürdürdüğümüz dünyamız gerçekten de gelişi güzel yapılmış ve sanatsız bir yer olmamakla beraber bu güzelliği yaratan ve yapan sanatkar bir yaratıcının olmaması düşüncesi akıllı insanlara doğru gelmiyor.Nasıl ki bir iğne bile kendi olamazken bu sanatlı dünya denizleri,dağları,ovaları ve tabiki biz insanlarda dahil bütün canlıları yaratan bir tanrının olmaması ve yaratıcının olmaması akıl karı olarak gözükmemektedir.Bu yüzden ilk insanlardan beri çeşitli inançlar ve dinler oluşup hala varlığını koruyanlarla beraber ölü din olarak sayılabilicek bir çok din vardır.
Din insanlara sadece onları yaratan ve gözeten bir tanrının varlığını işaret etmez.Din insan üzerinde yazısız kurallar ve adetlerde koyarak toplumlar arası ilişkileri olumlu yada olumsuz yönde de etkileyebilir.Kısacası insanlar sosyal canlılar oldukları için bir çatı altında toplanmak isterler.Dinde bu sosyallik ihtiyaçlarını karşılayıp merak ettikleri sorulara cevap bulma yolları arasında yer alırken insanlar arasındaki toplumsal düzeni sağlayan önemli unsurlardır.
Tam olarak çıkışı bilinmese de Türkiyenin Şanlıurfa Bölgesinde yer alan Göbeklitepe adı verilen kült bir yapı topluluğu yaklaşık 12.000 yaşındadır.Yani ilk insanlar kadar yaşlı olan bu yapı ise yapılış amacı bilim dünyasını hayrete düşürmüştür.Çünkü bu yapıların yapılma amacı dini vecibeleri yerine getirmek için yapılması o zamanlarda bile toplumsal düzen içinde yer etmiş bir din ögesinin varlığını göz önüne sermektedir.Daha yerleşik hayata bile geçmemiş ilkel kavimlerin neden böyle büyük ve önemli bir merkez inşa ettikleri ise dünyanın kafasını kurcalayan önemli sorulardandır.
İnsanlar doğal afetleri,depremleri,yangınları ve başlarına gelen her türlü olaydan tanrıyı sorumlu tutarak hep imanlarını sorgulamışlardır.Öyle ki inançlarını yetersiz görerek tanrıyı daha çok memnun etmek için kurbanlar,anıtlar,tapınaklar ve törenler düzenlediler.İlk insanlar ise korktukları canlılardan onlara sagyı göstererek kurtulabileceklerini düşünüp korktukları canlıları kayalara resmettiler.Böylece o canlılardan korunacaklarına inandılar.Daha sonra insanlar Güneş tapınakları yapıp Güneşe taptılar.Aya taptılar.Gök cisimlerine taptılar.
Dinler kendi aralarında etkiletişime girerek farklı dinleri doğurdular.Din insanların Bilimsel,Toplumsal ve Sosyal ihtiyaçlarını karşılarken hemen hemen bütün toplumlar ve insanlar bir dine mensup oldular.
Bir çok metafizik olay ve mucizevi güçlerde mensup olunan dinin kutsal varlığına atfedilmiştir.
Ruh,hayalet,cinler,şeytan,tanrı ve melekler bu olgular arasında gelişip doğmuştur.
Mısır mitolojisi,Sümer mitolojisi,İskandinavya mitolojisi,Roma mitolojisi,Hint mitolojisi,Yunan mitolojisi,Hitit mitolojisi,Mezopotamya mitolojisi ve Türk mitolojisi gibi bir çok mitolojide toplumların ihtiyaçları ve merakları doğrultusunda gelişti.Bu mitolojiler çok tanrılı dinler iken Daha sonra Semavi ve tek tanrılı dinler gelişti ve Bizim dinimiz İslamda bu dinler arasında yer alır.
Başlıca mensup sayısına göre dinleri sıralamak gerekirse özellikleri ile birlikte şu sıra ile yer alırlar.
1.HRİSTİYANLIK
|
Hristiyanlığın simgesi İsanın Çarmıha gerilmesi olayından sonra İsevilerin Dini Sembolü olarak kabul görmüştür. |
Levant Bölgesinde ortaya çıkan bu din 2. milyar inananı ile birinci sırada yer alır.
Hz İsa kutsal peygamberi sayılan bu din M.S 30 yılında Havariler tarafından yayılmıştır.
Kutsal kitabı İncildir.
2.İSLAM
|
İslam dininin kutsal sembolü olarak kabul edilen hilal ve ay |
7.Yüzyılda Arap yarım adasında ortaya çıkmış bir semavi dindir.Toplam 1.6 milyar inananı ile dünya üzerinde ikinci büyük din olarak varlığını sürdürmektedir.Hz Muhammet(SAV) Bu dinin peygamberidir.Kutsal kitabı Kuran-ı Kerimdir.
3.BUDİZM
1 Milyar inananı ile Hint Dinleri arasında yer alır ve çıkış yeri olarak Hindistan Denebilir.
4.HİNDUİZM
500 milyon inananı ile Hint dinleri arasında yer alır.Hindistandan çıkmış bir dindir.
Diğer Dinler ise sırası ile şu şekildedir.
1.Şintoizm:27-60 milyon inananı ile Japonyanın yerli dinleri arasında yer alır.
2.Sihizm:24-28 milyon inananı ile Hint Dinleri arasında yer alır.
3.Yahudilik:14-18 milyon inanan ile semavi dinler arasında yer alır.
4.Jainizm:8-12 milyon inananı ile Hint Dinleri arasında yer alır.
5.Bahailik:7.5-7.9 milyon inananı ile İbrani dinleri arasında yer alır.
6.Kaodaizm:2-6 milyon inananı ile Vietnam dinleri arasında yer alır.
Yeni Dini akımlar olarakta sayılabilecek dinler
1.Üniveryen Ünivrsalizm: Birleşik devletlerde Kurulmuştur.
2.Scientology:Amerika Birleşik Devletlerinde Kurulmuştur.
3.Tengricilik:Neopaganizm:Tataristanda Meydana çıkmıştır.
4.Zerdüşilik:Çok eski bir din olup İranda ortaya çıkmıştır.
5.Satanizm:Birleşik Devletlerde kurulmuştur.
Sitemizde ki bilgilere yorum yaparak bizler ile münazara yapabilirsiniz. İsterseniz Soru - Cevap bölümünden sorularınızı bize iletebilir, en geç 1 gün içerisinde cevap verilir. Yeni ve etkileyici bilgiler için sitemizi yer imlerine ekleyebilirsiniz.