Sosyoloji nedir?
Sosyoloji toplum ve insanın etkileşimi üzerinde çalışan bilim dalıdır.
Toplumsal araştırmaları sokakta karşılaşan farklı bireyler arasındaki ilişkilerden
küresel sosyal işleyişlere kadar geniş bir alana yayılmıştır.
Turizm sosyolojisi nedir?
Truzmden kaynaklı insanlar,toplumlar ve kültürler arasındaki etkileme ve etkileşimi ölcen truzmi
diğer faktörleri
ile ele alarak coğrafi,ekonomik,toplumsal değişiklik ve yerel halk üzerindeki olumlu ve olumsuz yönleri ile inceleyen sosyolojinin
alt bilim dalıdır.
Sosyolojinin diğer bilim dallarıyla ilişkisi nedir?
Sosyoloji toplumun tüm yapısını olumlu ve olumsuz yönleri ile ele aldığı için toplumunihtiyaç duyduğu ve içinde yer aldığı diğer bütün bilim dalları ile yakından alakalı ve entegredir.
Toplumu oluşturan diğer bilim dalları da sosyoloji adı altında incelenir.Çünkü tek başına toplumu anlatması mümkün olmayan bir bilim dalıdır.
İlişki olduğu bilim dallarıda alakalı olduğu ve incelenen duruma göre değişiklik gösterilir.
İlişkili olduğu bilim dalları.
TArih.Coğrafya,psikoloji,Felsefe,ekonomi,hukuk,siyaset bilimi,antropoloji gibi bir çok bilim dalı ilede alakalıdır.
Sosyolojide başlıca kuramlar
Yapısal işlevselci görüş.
Toplumun yapıları ve onarın diğer yapılar için işlevsel önemleri üzerinde durur.Herbert sprencer ve emile dunkhein'ın çalışmalarından ,dini hareketlerden etkilenen bu yakşalıma göre
Toplumun herbir unsuru onun var olmasına ve devamlılığının sağlanmasına katkı sağlar.
İşlevselciler toplum içinde denge,düzen ve fikir birliğine vurgu yaparlar.
Çatışmacı görüş:
Çatışma kuramcıları Sosyal dünyayı sürekli bir mücadele içinde görür.onlara göre,bireylerden oluşan toplum,boş zaman,para,konut ve eğlence gibi sosyal,siyasi,poitik ve diğer kaynaklar için mücadele etmek zorundadır.
Toplumlar daha iyi olmak ve etkilenmemek için mücadele ve çatışma içerisinde toplumsal varlıklarını sürdürür.Kominist manifestoyu yayımlayan karl max tarafından düşünülen ve ortaya atılan bir sosyol kuram olgusudur.
ÇAtışmacı kurama göre denge yerine değişime,düzen yerine uyumsuzluk ve çatışmaya,birleşme yerine çözülmeye sebep olan güçlere,norm ve değerler yerine toplumu bir arada tutan baskıya odaklanaraak yapısal işlevselci görüşten ayrışırlar.
Sembol,k etkileşimci:
Sosyal etkileşimin temel,Yüz yüze ve günlük faliyetlerine hitap eder ve mikro sosyoloji konularını inceler.
Sembolik etkileşimciler bireylerin veya bireylerin oluşturduğu küçük grupların etkileşimlerini incelemeyi tercih ederler.Toplumun bu etkileşimin sonuçları olarak oluştuğuna inanırlar.
George Herbert Mead bu kuramın kurucusu olarak bilinir.
Sitemizde ki bilgilere yorum yaparak bizler ile münazara yapabilirsiniz. İsterseniz Soru - Cevap bölümünden sorularınızı bize iletebilir, en geç 1 gün içerisinde cevap verilir. Yeni ve etkileyici bilgiler için sitemizi yer imlerine ekleyebilirsiniz.