Işık bildiğimiz kadarıyla görmemizi sağlayan en önemli faktördür.Karanlıkta hiç bir ışık kaynağı olmadan göremeyiz.Bu ışık olmadan asla göremeyeceğimizin bir kanıtıdır.Işıkta farklı çeşitlilikte ve dalga boyundadır.Bizim görmemiz için gereken ışık gözümün algıladığı dalga boyunda ışıklardır.Işık zamanda dalga boyu olarak yol alır.Zaman deme sebebimi anlatayım ışık zamanda yol alır diğer herşey gibi ve bilinen en hızlı madde yine ışıktır.Görünebilir ışığı görebilmemiz için dalga boyunun 380 nm ile 760nm olması gerekir.Bunun üstünde veya altında olan dalga boyundaki ışıkları gözümüz ile göremeyiz.Görebildiğimiz ışığa genel tabir ile ışık deriz ama göremediğimiz ışık türleride vardır.
Nedir bu göremediğimiz ışık türleri?
1.Gama ışınları
Gama ışınları veya ışıkları atomaltı parçaçıklarının tepkimeleri sonucu oluşan delici ve insanlar ile teması halinde atomlara ve hücrelere zarar verebilen belirli bir titreşim sayısına sahip elektromıknatıssal ışınım türüdür.Göz ile görünmeyen ışık türüne girer ve radyosyon taşıyabilen ışıkların arasında yer alır.Bu ışığın dalga boyu diğer ışık türlerine göre çok azdır ama en çok frekans ve foton yığını bu ışık türünde bulunur.Canlıların atomları içinden geçerek atomlardaki elektronları iyonize ederler bu yüzden iyonlaştırıcı ışın olarak bilinirler.Nükleer reaktörler ve uzaydaki çekirdek patlamalarında üretilirler. boyu en düşük dalga ile 00.2nm arası bir birimdir.
|
Gama ışınları |
2.X-ışınları(röntgen ışınları)
Bu ışık adını onu bulan Alman tıpçı Wilhem Röntgenden alır.Bu ışını bulduğunda ne olduğunu bilmediği için bu ışına X yani bilinmeyen ışın demiştir.Bu ışın türüde gama ışını gibi elekromanyetik ışın sınıfına girer.Canlıların dokularından geçtikleri için sağlık alanında hastalıkları anlamak ve tanı koymak için Röntgen alanında kullanılır.Çok uzun süre maruz kalınması iyonlaştırıcı özellikleri bulunduğu için sağlığa zararlıdır.Radyasyon ve elektrolize foton demeti taşır.Dalga boyu 00.1nm ile 10 nm arasındadır.Gama ışınından sonra en çok frekansa sahip ışık türüdür.
|
X-Ray ile çekilmiş el filmi |
3.Mor ötesi ışık(ultraviyole ışın)
Adını çıplak gözle görebildiğimiz en düşük dalga boyuna sahip olan mor ışıktan sonra göremediğimiz daha düşük dalga boylarındaki ışıkları tanımlamak için mor ötesi ışın adı verilmiştir.
Bu ışık bilim adamlarınca üç türde ayrılmıştır.
UV-A adı verilen ışık mor ötesi ışınların %95 oluşturur ve insan sağlığına çok fazla zararı yoktur.
UV-B adı verilen ışık türü bu mor ötesi ışınların %5 ni oluşturur ve tehlikelidir.Bu yüzden ozon tabakası bu ışığın geçmesini engeller.
UV-C bu ışında çok tehlikelidir bu yüzden ozon tabakasından geçmesine izin verilmez.
Dalga boyu 100nm ile 400nm arasındadır.
|
Mor ötesi ışık |
4.Görünür ışık
Gözümüzün gördüü ışık türüdür.Bu dalga boyu arasındaki ışığa görünür ışık yada ışık deriz.
Görünür ışıkta en çok dalga boyuna ait renk kırmızı ışık olurken en düşük dalga boyuna ait ışık mor ışıktır.
|
Görünür ışık olarak gökkuşağı |
5.Kızıl ötesi ışık
Görünür ışıktan ve kırmızı ışıktan daha fazla dalga boyu olduğu için kızılötesi ışık denmektedir.Güneşten gelen ışıkların %47 kızılötesi,%46 ve %7 oranında mor ötesi ışık olarak yansır.Normal vucüt ısısındaki bir insan yaklaşık 10 mikrometre ışıma yapar.Bu ışığın dalga boyu 750nm ile 1mikro metre arasındadır.Her canlı sıcaklığa bağlı olarak kızılötesi ışık saçar.
|
Kızılötesi ile çekilen papağan |
6.Mikro dalga ışık
Radyo dalgalarının en düşük dalga boyu olan ışık türüdür.Dalga boyu 1metre ile 1milimetre olan elekromanyetik ışık türüdür.Mikro dalgalar elektromanyetik olarak yayılırlar.Telefon,güvenlik,iletişim cihazları gibi birçok teknolojik araçlarda kullanılır.Ve mutfakta fırını önemli rol tutar.Öğrenci evinde o fırın varsa o öğrenci evi level atlamış sayılır benim için.
7.Radyo dalgaları
Radyo dalgaları en uzun dalga boyuna sahip ışık türüdür.Ama bunların görünebilir ışığı yoktur boyu ise 1 metre ile 100.000 kilometre arasıdır.
Işığın özellikleri
Bu türlerin hepsini anlattıktan sonra ışığın temel özellikleri şu şelikdedir.
1.Işık boşlukta ve önünde engel olmaması halinde düz yayılır.
2.Elekromanyetik ışınların hızları ışık hızı diye tabir edilen en hızlı varlıktır,maddedir.(Saniyede yaklaşık 300.000 km )
3.Geçtikleri ortama frekanslarıyla doğru orantılı dalga boylarıyla ters alakalı olarak enerji yayarlar.
4.Enerjileri bulundukları ortamda maddeye bağlı olarak kırılma ve somulurma yüzünden azalır boşlukta ise uzaklık çoğaldıkça enerjisi yine azalır.
|
Renklerin farklı renkler ile birleşmesi sonucu oluşan
renkler |
Farklı dalga boyundaki görünebilir renkler
Sitemizde ki bilgilere yorum yaparak bizler ile münazara yapabilirsiniz. İsterseniz Soru - Cevap bölümünden sorularınızı bize iletebilir, en geç 1 gün içerisinde cevap verilir. Yeni ve etkileyici bilgiler için sitemizi yer imlerine ekleyebilirsiniz.