|
Güneş Sistemi |
Güneş Sistemi Anlatım 1
Güneş Sistemi Samanyolu Galaksisinde yer alır ve yaşadığımız Dünyada bu sistemin içinde yer alır. Bir çok yıldızın Güneşimize benzer gezegen sistemi vardır fakat bildiğimiz kadarıyla sadece Güneş sistemi içinde yer alan bizimde içinde yaşadığımız dünyada yaşam söz konusudur.Bizimde içinde yaşadığımız dünyamızda bu sistemin bir parçası olduğu için bu sistemin içinde bulunan gezengenler ve yıldızımız Güneş hakkında biraz basit ve sade bir şekilde bilgi vermek istiyorum.Hepimiz okulda bunun az çok eğitimini gördük ve duyduk fakat bu bilgilere ilk defa bu yazı sayesinde ulaşacaksınız.faydalı olması dileğiyle.
GÜNEŞ
|
Güneş Patlamaları |
Güneşimiz bu sistemin merkezinde yer alır.Orta büyüklükte yıldız olarak sınıflandırılan Güneşimiz tek başına bu sistemin %99,8'ni oluşturur yani sistem diyorum fakat Güneş kendince bir sistem zaten geriye kalan kısmını ise gezegenler, asteroitler, göktaşları, kuyruklu yıldızlar,kozmik tozlar,uydular(Doğal uydular) ve son 100 yıl içerisinde insan kaynaklı uydular,uzay aracı
parçaları ve uzay çöpleri oluşur.Güneş yaşamın en temel yapı taşı olan ısı,ışık ve radyasyonu insanlara ve diğer canlılara sağlar.
Dünyanın mevsimleri ve gündüz ve gecenin oluşumunda önemli bir rolü vardır. Güneşimizin kütlesi sıcak gazlardan oluşur.Sonuç olarak çevresine tepkime olarak Isı,ışık ve radyosyan olarak etki eder.
güneşin çapı Dünyanın çapının yaklaşık 109 katı yani 1.5 milyon kilometredir.Hacmi ise 1.3 milyon katı ve kütlesinin 333.000 katı kadardır. yoğunluğu ise ¼'ü kadardır.
güneş kendi etrafında saate 70.000 km gibi müthiş bir hızda döner ve tam bşr dönüşünü dünyaya yakın bir sürede 25 günde tamamlar.Güneşin yüzey sıcaklığı 5500°C ve çekirdek sıcaklığı ise 15.6 milyon derecedir dünyada hiçbir kaynak güneşin çekirdek sıcaklığına erişemez.
Dünyamıza sadece Güneşin 2.2 milyarda 1'i ulaşır.Geriye kalan enerjisi uzayda dağılır.Güneş ışınları yaklaşık 8,44 dakikada dünyamıza ulaşır.Kısacası bu gücün çok yakınında ve 4.5 milyar yıldız bize zarar vermeden dönmeye devam ediyor. Çok uzatmadan sistem içindeki gezegenlerden kısaca bahsetmek istiyorum şimdiki sırada sıra ile gidersek plütondan sonra en küçük gezegen
olan Merkür var ben plütonunda anlatmak istiyorum çünkü bir bilim adamı çıkıp o cüce gezegen diyene kadar bir güneş sistemi gezegeni idi Konumuza dönersek anlaşılır ve sade bir dille Merkürü anlatmak istiyorum.
Merkür
|
Merkür Gezegeni |
Merkür bu sistem içinde güneşe en yakın olan gezegendir bu yüzden sıralama açısından birinci sırada yer alır.Dünyamıza ve diğer güneş sistemi gezegenlerine göre küçük bir gezegendir.Adını roma mitolojisinde ticaret ve yolculukların tanrısı olan Merkür'den alır.Bir nevi yunan mitolojisinde Hermes'e benzer sonra başka bir yazıda o tanrılardan ve inançlarındanda bahsetmek istiyorum konuyu dağıtmadan çıplak gözle görülebilen gezegenden biridir.görünüş olarak kaya bazlı bir gezegendir güneşe olan yakınlığı yüzünden hakkında pek bir bilgi yoktur ve uydusu bulunmamaktadır.
Merkür, Güneş'e uzaklığı yaklaşık 46 milyon ile 70 milyon kilometre arasında değişen oldukça eliptik bir yörünge izler. Plüton'dan sonra Güneş Sistemi'nin gezegenleri arasında gözlenen en yüksek dış merkezlik değerine sahip bu yörüngenin milyonlarca yıllık bir çevrim içinde zaman zaman daha da basıklaşarak dış merkezlik derecesinin günümüzdeki 0,21'den 0,5 düzeyine dek yükselebildiği sanılmaktadır.
Venüs
|
Venüs Gezegeni |
Venüs bizim çoban yıldızı diye adlandırdığımız dünyamıza çok benzeyen boyut olarak ikizi sayılan ve gözlemlenen gezegenlerden biridir.Güneşe en yakın ikinci gezegendir.
Fakat bildiğimiz kadarıyla güneş sisteminin en sıcak gezegenidir bunun sebebi ise bizim dünyamızda bas bas bağıran çevrecilerin yakındığı sera gazı etkisidir bu gezegende
karbon bazlı gazlar yüzünden gezegen kendi atmosferi altında yanan bir gezegendir.cehennem demek yanlış olmaz bu gezegen için o kadar ki bu gezegene gönderilen uzay
araçları gezegenin atfosferine girince basınç,sıcaklık ve asit yüzünden çok kısa bir sürede parçalanmıştır.İnsanlar onu dünyadan bakınca bulutları olan bir dünyaya
benzeterek yeni bir dünya olduğunu düşünmüşler ve hayat olabilmesi ihtimallerini hep değerlendirmişlerdir.Sonra ise öyle olmadığını araştırma ve gözlemler sonuçu anlamışlardır.
Venüs adını roma güzellik tanrısı Venüsten alır.Yunan motolojisinde Afroditle aynıdır Venüs.Venüs atmosferi çok az su buharı bulundurduğu için yaşamak mümkün değildir.
çok fazla oranda karbon türevli gazlar sülfür ve azot bulundurur yüzeyi volkanlar ve aktif yanardağlarla sürekli bu salınama maruzdur ve hareket halindedir.
kısacası yaşamak için çok sıcak bir yer biz Akdeniz bölgesinde aşırı sıcaklıklara dayanamazken isyan ederken insanların bu sıcaklıklarda yaşaması mümkün değil biraz daha karon türevli ürünler yakarsak sera etkisi yüzünden bizde ilerleyen yıllarda Venüs'le aynı kaderi paylaşabiliriz.bilim insanlarına göre vünes'te dünya gibiymiş oluşumda.
4.5 milyar yıl önce fakat aktivite ve volkanlar yüzünden bu kadere mahkum olmuş bu dünyada olmaması için lütfen tedbirler alıp çevreci olalım.
Sıra bugünkü yazımızın son gezegeni ve suan yaşadığımız nefes aldığımız bilinen anlamda yaşamın tek bulunduğu gezegen olan dünyamızı anlatacağım.
Dünya
|
Güneş Sisteminde ki Dünya |
Dünya Türkçede eski ismi(Küre-i Arz) olan yaşadığımız ve hayat sürdürdüğümüz bütün dinlerin büyüklüğü ve gücünü kabul ettiği güneş sisteminin yaşam bulunan tek gezegeni ve
Güneşe en yakın 3'ü gezegendir.Yaşamak için En uygun şartların bir arada bulunduğu bilinen tek gezegendir.Su olduğu kabul edilen ve yaşamın oluşması için gereken suyun
kullanılabilir olduğu tek gezegendir.o yüzden kıymetini bilelim.Sıcaklık sartları malum en yüksek 55 derece en düşük ise -60 derece ölçüldüğü dünyamızda yaşamak daha
mümkün fiziksel olarak Venüse çok benzeyen gezegenimizin bir uydusu vardır başka bir yazımda ayın nasıl oluştuğunu detaylı olarak anlatıcam.Dünyamız uzaydan mavi bir top
şeklinde gözükür sebebi 4 de 3 ünün sular ve okyanuslarla çevrili olması yüzündendir.atmosferinde azot Oksijen karbondioksit ve diğer gazları barındırır.kısacası dünya
hakkında az çok bilginiz vardır yaşadığımız gezegeni istek olursa daha detaylı anlatmak isterim hepimiz dünyalıyız sonuçta.
şimdi geriye kalan gezegenleri bir başlık altında yazıp sizi sıkmamak için başka bir yazı altında anlatmak istiyorum.Bir sonraki yazım Marstan başlıyacak izlemeyenler için
marslıyı izlemelerini öneririm çok güzel bir film konuyu dağıtmadan bilgi vermesi dileğiyle güle güle
(( BİLMEDİĞİNİ SÖYLE BİLDİĞİNİ SAKLAMA)) Sitemizi arkadaşlarınıza önererek emeğime saygı duyurabilirsiniz
Sitemizde ki bilgilere yorum yaparak bizler ile münazara yapabilirsiniz. İsterseniz Soru - Cevap bölümünden sorularınızı bize iletebilir, en geç 1 gün içerisinde cevap verilir. Yeni ve etkileyici bilgiler için sitemizi yer imlerine ekleyebilirsiniz.